MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ
ANASAYFA ÜNİVERSİTEMİZ AKADEMİK KAMPÜSTE YAŞAM ÖĞRENCİ KÜTÜPHANE TANITIM TÖRENLER MSÜ'YE NASIL GİRİLİR


    Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu Eğitim

    Askeri Eğitim

     Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulundaki askerî eğitimlerde; Askerî Liderlik Eğitimi, Emniyet Eğitimi ile Atış Eğitimleri verilmektedir.

     Askerî Eğitimler kapsamında;

     * Yanaşık düzen eğitimi,

     * Muharebe eğitimi,

     * Bireysel ve askerî güvenlik konuları,

     * Hayatta kalma eğitimleri,

     * Askerî ve genel kültür konuları,

     * Senaryoya dayalı eğitimler verilmektedir.

     1. Atış Eğitimi

     Mekanik nişancılık, Atış ve Bakım ünite başlığı altında, öğrencilere birinci sınıfta tüfekli atış, ikinci sınıfta ise tabanca atışı eğitimleri verilmektedir. Atış eğitimleri süresince öğrencilere önce silaha ait mekanik bilgiler verilerek silahın tanınması sağlanır, emniyet kuralları anlatılır, ardından nişancılık eğitimleri verilerek simülatör atışları, eğitim mermisi atışları yapılır ve son olarak canlı mermi atışları yapılarak eğitimler tamamlanır.

     2. Kamp Eğitimi

     Tatbikî eğitim kampları adından da anlaşılacağı üzere yıl içerisinde verilen askerî eğitimlerin tatbik edildiği eğitim dönemidir. Bu eğitimlerin en önemli özelliği, doğal yaşam şartlarına yakın ortamlarda icra ediliyor olmasıdır. Kamp eğitimleri, sabah sporu ile başlar. Saat 06.30'da başlayan spor saati 07.30'da sona erer. Kahvaltı sonrasında askerî eğitimler başlar. Askerî eğitimler kapsamında öğrencilere;

    - Yanaşık düzen eğitimi,

    - Muharebe eğitimi,

    - Bireysel ve askerî güvenlik konuları,

    - Hayatta kalma eğitimleri,

    - Askerî ve genel kültür konuları,

    - Gece eğitimleri,

    - Savaş ve beden eğitimleri,

    - Yüzme eğitimleri,

    - Engelli koşu parkuru eğitimleri,

    - Kimyasal, nükleer, biyolojik ve radyoaktif silahlara karşı savunma yöntemleri,

    - Arazide uzun mesafe intikal eğitimleri,

    - Ve senaryoya dayalı eğitimlere dair uygulama eğitimleri verilmektedir.

     Öğle yemeği saatine kadar devam eden askerî eğitimlerin sonrasında öğrenciler, yaklaşık iki saat süre ile istirahat eder. Öğleden sonra bloğunda beden eğitimi dersleri yapılır. Bu kapsamda;

    - Yüzme eğitimleri,

    - Engelli koşu parkuru eğitimleri yapılır.

     Akşam yemeğinin ardından bir ders süre ile gece dersi icra edilir. Daha çok kişisel ve liderlik gelişimine yönelik bu eğitimlerde;

    - Meslekî tecrübe paylaşımı

    - Kişisel gelişim konuları,

    - Meslekî iletişim,

    - Kurumsal kültür,

    - Hv.K.K.lığı Temel Değerleri,

    -  Askerî görgü ve nezaket kuralları,

    - Kanun ve yönetmelikler gibi konularda karşılıklı bilgi paylaşımı sağlanır.

     Tatbikî Eğitim Kampı dâhilinde; öğrencilerin ani gelişen ve değişen olaylar karşısında hızlı reaksiyon gösterebilme, doğru karar verebilme, disiplini muhafaza etme gibi özellikleri ile birliğin müşterek hareket edebilme kabiliyetinin değerlendirilmesi amacıyla verilen teorik eğitimler doğrultusunda, doğal afet tatbikatları ile senaryolu ve duruma dayalı eğitimlerde icra edilmektedir. Tatbikî eğitimler öğrenciler için zor olduğu kadar aynı zamanda dostluk ve arkadaşlıkların perçinlendiği, birlik ve beraberlik ruhunun geliştiği, yıllar sonra bile unutulmayacak anıların yaşandığı eğitim dönemleridir.

     3. Spor Faaliyetleri

     Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulunda spor eğitimleri; Temel Savaş ve Beden Eğitimi dersleri ile Bireysel Spor Çalışmaları çerçevesinde verilmektedir.

     a. Temel Savaş ve Beden Eğitimi Dersleri

     Temel Savaş ve Beden Eğitimi ile öğrencilere askerliğin çetin koşullarında zorlukları aşabilecek kuvvetli, çevik, atılgan, sağlam bir beden, mücadeleci ve dengeli bir yapı kazandırılması amaçlanmaktadır. Temel Savaş ve Beden Eğitimi derslerinde öğrencilerin bir askerin sahip olması gereken fizikî yeterliliğe ulaşmaları için;

    -  Kuvvet kazandırıcı hareketler,

    - Şınav,

    -  Mekik,

    -  Koşu,

     Konu başlıklarında eğitimler verilmektedir. Ayrıca öğrencilerin tercihleri doğrultusunda güreş, tekvando, judo, atletizm, voleybol, basketbol, tenis, havalı tabanca, oryantiring (koşarak hedef bulma) gibi branşlarda eğitimler verilmektedir. Bu branşlarda eğitim alan öğrenciler ile çeşitli alanlarda sivil ve askerî müsabakalara iştirak edilmektedir. Öğrenciler almış oldukları eğitimler ile yıl içerisinde çeşitli seviyede organize edilen müsabakalarda Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulunu bireysel ve takım hâlinde temsil etmektedir. Her alanda olduğu gibi sporda da öncü olan Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu, kurulduğu günden günümüze değin çeşitli branşlarda yüzlerce kupayı sporcu öğrencileri vasıtasıyla okul müzesine kazandırmıştır.

     b. Bireysel Spor Çalışmaları

     Hava Astsubay MYO'da spor alanında verilen tüm eğitimlerde amaç, öğrencilerin askerlik mesleğinin fizikî mukavemet gerektiren zor şartlarında görev yapmalarını sağlayabilmenin yanında bireysel anlamda yer yaşta sporun gerekliliğine dair bilinç kazandırmak ve bunu bir alışkanlık hâline getirmektir. Bu kapsamda eğitim süresince öğrencilerin spor eğitimlerinin yanında bireysel spor alışkanlığı kazanmaları amacıyla faaliyetler yürütülür. Hava Astsubay MYO'da gerek spor dersleri gerekse bireysel spor amaçlı kullanılmak üzere üç adet kondisyon, bir kapalı spor salonu ve bir adet açık spor tesisi bulunmaktadır. Bu tesisler ihtiyaçlar doğrultusunda modern malzeme ve teçhizatla donatılmıştır.

     4. Etkinlikler

     a. Askerî ve Genel Kültür Gezileri

     Öğrencilerin derslerde almış oldukları eğitimlerin pekiştirilmesi, meslekî ve tarih bilincinin geliştirilmesi, bununla birlikte ülkemiz ve bölgemizde yüksek değerde stratejik ve ekonomik öneme sahip kurum ve kuruluşların, askerî ve sivil tesislerin gezilerek öğrencilerin askerî ve genel kültürlerine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

     Bu gezilerin içerisinde önemli bir yeri tüm öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı'nın yapıldığı Afyon Dumlupınar gezileri ile Çanakkale gezileri oluşturmaktadır. Alanında uzman rehber personel nezaretinde iki gün süre ile icra edilen gezilerde öğrenciler, tarihi yerinde duyarak, görerek, dokunarak ve hissederek öğrenme imkânı elde etmektedir.

     Bu anlamda diğer bir faaliyette her yıl düzenlenen 57. Alay yürüyüşü ile Sarıkamış Şehitlerini Anma yürüyüşlerine belirlenen sayıda öğrenci ile iştirak edilmesidir.

     Diğer bir önemli gezi de Kıbrıs gezisidir. Anavatanın ayrılmaz bir parçası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne düzenlenen gezi süresince öğrenciler, başta Kıbrıs Barış Harekâtı olmak üzere Kıbrıs'ın tarihî ve turistik yerleri hakkında geniş çaplı bilgi edinme, barış harekâtının canlı tanıklarından yaşanan harekât öncesince Rumlar tarafından Türk halkına yaşatılan vahşet ve harekât süresince Türk ordusunun kahramanlıkları ve insanca davranışlarına dair hatıraları dinleme imkânı elde ederler.

     b. Önemli Günler ve Kültürel Faaliyetler

     Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu'nda yürütülen akademik ve askerî eğitimler, sosyal kol faaliyetleri sonrasında öğrenciler tarafından kazanılan farklı alanlardaki bilgi ve beceriler, yıl sonunda icra edilen bilimsel, sanatsal ve kültürel etkinliklerle sergilenir. Bunlar arasında en önemlileri;

    -  Bilim Kültür Haftası Etkinlikleri,

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Anma Programı ve Anma Haftası Etkinlikleri

    Din İstismarıyla Mücadele Konferansı

    24 Kasım Öğretmenler Gününün Kutlanması

    Sakarya Meydan Muhaberesi 100’üncü Yılı Anma Töreni Etkinlikleri

    18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri

    12 Mart İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u Anma Etkinlikleri

    Afet Farkındalık Eğitimi

     c. Sosyal ve Sanatsal Faaliyetler

     Öğrencilerin gün içerisinde devam eden yoğun akademik eğitimlerden sonra zihnen ve bedenen dinlenmelerini sağlamak, bir hobi edinmelerini sağlayarak mezuniyeti takiben olası kötü alışkanlıklardan uzak tutmak maksadıyla; resim, fotoğrafçılık, orkestra, maket uçak, çevre, bahçecilik, akvaryum, tiyatro, halk oyunları, dergi ve boru trampet branşlarında öğrencilerin kendi tercihleri doğrultusunda eğitim ve sosyal faaliyetler icra edilmektedir.

     Türk Hava Kuvvetleri Komiserliği (TUAF-NCOC), modern havacılık teknolojilerine ayak uydurma ve bunları kullanma becerisine sahip havacıları yetiştirmeyi amaçlayan bir askerî havacılık yükseköğrenim kurumudur. ERASMUS (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) Topluluğu'na entegre edilen TUAF-NCOC katılımı ise; Yükseköğrenimin kalitesini ve alâka düzeyini iyileştirme, hareketlilik ve sınır ötesi iş birliği yoluyla kalitenin güçlendirilmesini amaçlar.

    Akademik Öğretim

     Hv.Asb.MYO Md.lüğü bünyesinde; Askeri ve Sosyal Bilimler, Elektronik Haberleşme ve Elektrik, Havacılık Bilimleri, Teknoloji Bilimleri, Temel Bilimler, Eğitim Bilimleri, Yabancı Diller, Yönetim Bilimleri Bölüm Başkanlıkları bünyesinde aşağıdaki programlara ait ön lisans eğitimi verilmektedir.