MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ
ANASAYFA ÜNİVERSİTEMİZ AKADEMİK KAMPÜSTE YAŞAM ÖĞRENCİ KÜTÜPHANE TANITIM TÖRENLER MSÜ'YE NASIL GİRİLİR


    I. BALKAN ASKERÎ TARİH KONGRESİ

    “ÇATIŞMA DÖNEMLERİNDE ASKERÎ DÖNÜŞÜM ZORLUKLARI: MİLLÎ DENEYİMLER VE VAKA ÇALIŞMALARI”

    4-8 KASIM 2024 ROMANYA / BÜKREŞ

     



     

    Milli Savunma Üniversitesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü, Türk Askerî Tarih Komisyonu ve Romanya Savunma Bakanlığı Savunma Politikaları Çalışmaları ve Askerî Tarih Enstitüsü iş birliğiyle 3-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Romanya/Bükreş’te I. Balkan Askerî Tarih Kongresi düzenlenecektir. Kongre, “Çatışma Dönemlerinde Askerî Dönüşüm Zorlukları: Millî Deneyimler ve Vaka Çalışmaları” temasıyla İngilizce olarak gerçekleştirilecektir. Katılımcılar ulaşım ve konaklama masraflarını kendileri karşılayacak olup konaklama yeri Romanya Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecektir.


    Kongreye 20 Ağustos 2023 tarihine kadar haten.sempozyum@msu.edu.tr adresine gönderilecek bildiri özetiyle başvuru yapılabilecektir. 

    KONGRE ÇAĞRISI

    Askerî tarih, silahlı kuvvetlerin millî güvenliği sağlama rolünü yerine getirme becerisinin, değişime adapte olma kapasitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu göstermiştir. 19. yüzyıldan beri Balkanlar’daki askerî değişim dinamikleri bu konuda çeşitli örnekler sunmaktadır. Balkan askerî tarihçilerinin katılımıyla düzenlenecek bu kongre ile Balkan ordularının savaş tehdidi karşısında nasıl değişip dönüştüğünün analiz edilmesi ve askerî ittifakların doktrin, teşkilat, teçhizat ve askerî kültür üzerindeki etkilerinin ele alınması amaçlanmaktadır. Ayrıca, kongrenin Balkan askerî tarihçileri arasında iş birliğini artıracak bir platform oluşturmasına zemin hazırlaması hedeflenmektedir.


    Kongrede aşağıdaki araştırma sorularına cevap aranacaktır:

    - Askerî yapının dönüşümünü belirleyen tarihsel, jeopolitik ve kültürel faktörler nelerdir? 

    - Değişimle ortaya çıkan silahlı kuvvetlerin sosyal yapı üzerindeki etkisi nedir? 

    - İttifak üyeliklerinin askerîye üzerindeki fayda ve zararları nelerdir? 

    - İttifak üyelikleri hususundaki kamu algısını etkileyen faktörler nelerdir? 

     

    Kongrede ele alınacak konular şunlardan oluşmaktadır:

    - Askerî eğitim ve öğretimdeki değişim: Silahlı kuvvetlere katılımın sosyal etkenleri; askerî mükellefiyetin değişimi, askerî müfredat ve eğitim programlarının geliştirilmesi; yabancı eğitim modellerine bağımlılık; personelin sosyal durumu.

    - Askerî doktrinde süreklilik ve dönüşüm: Doktrin modelleri; savaş konseptleri; askerî elit; ordunun yerel organizasyonu; ordunun sosyal yapısı.

    - İttifaklar ve silahlı kuvvetler arasındaki ilişki: Millî doktrinler ile ittifakların temel ilkeleri arasındaki bağımlılık; askerî yapının ittifakın etkinliğine uyarlanması; müttefikler arasında tecrübe aktarımı; ittifaklar içindeki sorumlulukların dağılımı; ortak bir ittifak kültürü yaratma yöntemleri.

    - Askerî reformların ekonomik etkileri: Finansman kaynakları; kaynakların tahsisi; askerî finansmanda kamu desteği.

    -Askerlik mesleği ve teamüller: Üniformalar, armalar, madalyalar; askerî törenler.

    - Askerî tarih kaynakları üzerine tarih yazımı perspektifleri: Metodoloji ve arşivler; ele alınan konular; tarihî kaynakların kullanımı (kamu arşivleri, anılar, fotoğraflar, medya, özel yazışmalar vb.).